Lika barn leka bäst

En doktorsavhandling (Love ain’t got no color? : Attitude toward interracial marriage in Sweden, Sayaka Osanami Törngren) från 2011 vid Linköpings universitet undersökte etniska svenskars attityder till blandäktenskap. 73 procent av  svenskarna svarade att de kunde tänka sig en latinamerikan som partner, 64 procent en asiat och 55 procent en partner från Mellanöstern. Svenska kvinnor  visade sig vara mer negativa till rasblandning än svenska män, enligt studien.

– Det är lätt att säga att hudfärg eller ursprung inte spelar någon roll om man redan älskar någon, men om man frågar etniska svenskar så tycks det finnas något där i det första ögonblicket som visar att dessa saker har betydelse, säger Sayaka Osanami Törngren som själv är bördig från Japan.

Även attityden till adopterade, som alltså är uppvuxna i Sverige med svenska föräldrar, var mer avvisande än till andra svenskar och européer.

Då ska man komma ihåg att den implicita etnocentrismen är betydligt starkare än den explicita hos dagens västerlänningar. Det är inte alls säkert att folk som svarat att de kan tänka sig en partner från Asien verkligen skulle välja en sådan partner, i synnerhet inte om det finns andra (vita) alternativ. I dagens mångkulturella samhälle som genomsyras av antirasistisk propaganda är det häpnadsväckande (och förmodligen chockerande för en vit medelklassakademiker i storstan) att så stor andel svenskar svarade att de INTE kan tänka sig en icke-vit partner.

En studie från SCB av 160 000 par visade att homogenitet avseende utbildningsnivå, etnicitet och ålder spelar en stor roll för relationens varaktighet. Störst risk för skilsmässa när det gäller härkomst var det bland par bestående av en svensk och en utlandsfödd, minst vanligt var det bland par där båda kommer från samma land.

GP
DT

Se även:

Vit etnocentrism

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s